Herdenkingstocht in Ligny

Geschreven door op 02-12-2017

Herdenkingstocht in Ligny

We gaan nog eens bij onze Waalse vrienden wandelen dus trekken we zaterdag naar Lingy voor deelname aan de herdenkingstocht een organisatie van wandelclub Du Samourai. Lingy(Waals Ligne) is een deelgemeente van Sombreffe gelegen in de provincie Namen, er wonen ongeveer 2000 inwoners. 

Ligny is bekend doordat Napoleon Bonaparte er zijn laatste veldslag won, de slag bij Lingy op 16 juni 1815, twee dagen voor de slag van Waterloo. We starten vanuit het cultureel centrum. Bij de inschrijving werd ons vermeld dat er geen controleposten waren op de parcours. We gaan van start en lopen aanvankelijk tussen de bebouwing het dorpje uit. We wandelen langs de spoorweg die we draaien waarna we een lange kasseiweg onder de voeten kregen geschoven tussen de kale velden. We lopen op de pont de Lingny. Rustige wegen nemen ons verder mee en brengen ons in het dorpje Wagnelee dat we doorlopen.

We blijven de slingerende verharde wegen opzoeken door het landschap waar in de tijd Napoleon zijn slag thuis haalde. We komen langs de hoeve 'la haye' die belangrijk was tijdens de slag van Lingy. We kuieren rustig verder door het landschap dat ons in het volgend dorpje brengt namelijk Saint-Amand. We doorlopen het dorpje, een rustige weg zet ons af op een brokkenpad, overgaande op een aardenweg die we geruime tijd zullen volgen tussen de akkers en de weiden. Dwarsen de spoorweg, een aardeweg neemt ons verder mee en zet ons af op een verharde weg die ons terug de richting van Ligny uitstuurt. Door de bebouwing bereiken we terug de startplaats. Persoonlijk vond ik het een mindere tocht veel te veel verharde wegen en bebouwing en geen enkele controle zeker niet voor herhaling vatbaar.

Verslag: Ides Codde
Fotoreportage (Ides Codde) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate