Wandelen langs de Oostnieuwkerkse groentevelden

Geschreven door op 04-12-2017

Wandelen langs de Oostnieuwkerkse groentevelden

In de Stadense deelgemeente Oostnieuwkerke hield wandelclub Sportkring Oostnieuwkerke op dinsdag 5 december hun traditionele Wintertocht rondom Oostnieuwkerke. Een rustige wandeling “te velde” richting buurgemeente Westrozebeke werd ons voorgeschoteld. De voetbalkantine van 1e provincialer SK Oostnieuwkerke maakt vandaag opnieuw plaats voor de wandelsport. Het was de laatste tocht voor dit jaar, meteen de inruiling van de spaarkaart voor kalkoenbouten.

Na de inschrijvingsformaliteiten vat ik de wandeling aan, een rustige aanloop langs de sportterreinen en naast het mooie marktplein met haar neogotische O.L.V. kerk. Ik wandel vandaag door een agrarische landbouwstreek. Geen wonder, de Roeselare bakermat van de groentestreek ligt hier op een boogscheut vandaan. Na een regenachtig, koud en mistig wandelweekend, zal het vandaag droog blijven. Af en toe priemt een winterzonnetje zowaar door het wolkendek, het zou aangenaam wandelen worden.

        

Landelijk stap ik dus richting Westrozebeke, door de plaatselijke bevolking wordt van Rozebeke gesproken. Ik stap de Cortonstraat in, neen, niet de Cartonstraat, een straat die veel meer weg heeft van een kapotgereden dreef met enorm veel putten. Ik betreed nu het rijk van boer boere. Het glooiend karakter van het landschap zorgt voor enkele mooie vergezichten. Groenten worden er hier daadwerkelijk gekweekt , niet te verwonderen dat hier enkele voorname groente verwerkende firma’s hebben neergepoot. De ontplooiing van de diepvriesbedrijven in deze regio heeft de ontwikkeling van de groenteteelt gestimuleerd.

        

Nabij de Sint-Bavokerk in het voormalig gemeentehuis wacht mij na bijna 6 km een eerste rustpauze. Na de koffie maak ik mij op voor een mooie lus langs veelal zeer landelijke wegen, afgewisseld met enkele dreven. Vele kale, natte akkers tijdens deze lus. De streek is dus vooral gekend om zijn gigantische preivelden. Sommige wandelaars spreken hier zelfs van de “pretparken”. In het begin van deze lus wandel ik langs de Tiendenberg. Vroeger stond hier de Tiendenbergmolen. Volgens de overlevering is dit de waar tot aan de Franse omwenteling op de zogenaamde “tienden”, of belastingen in natura graanschoven of bonen bijeengebracht en openbaar verkocht werden. De tocht gaat tot aan de grens met Poelkapelle waar er ons een mooie, lange dreef wordt aangeboden. Langs de vele serres en een mooie vijver met zwarte zwanen trek ik voor de tweede maal naar het oude gemeentehuis, tijd voor mijn middagmaal.

            

De tocht gaat hierna verder langs de Kromme Bosweg waar ons de keuze wordt voorgeschoteld tussen natuur of verhard. Uiteraard opteer ik voor de natuur. Ik volg de lus van het Arteveldpad. Het leger met Filip van Artevelde aan de leiding werd door de Fransen verpletterend verslagen te Westrozebeke op 27 november 1382. Sindsdien is Westrozebeke een bedevaartsoord geworden ter ere van Onze Lieve Vrouw. Langs de wandeling zie je verschillende Ommegang-kapelletjes. Iets verder schakelen we over op de Willy Spillebeenroute. Deze wandeling brengt je langs de ouderlijke hoeve van schrijver Willy Spillebeen en de taferelen waarover hij in zijn boeken verwijst en je wandelt over de Heuvelrug en door het Polderbos.

        

Ik dwars de drukke Provincieweg N313 en stap dwars naast het diepvriesgroentenbedrijf Pinguin dat sinds 1 september 2013 als Greenyard Foods door het leven gaat. De naamsverandering moest de internationale ambitie van het bedrijf onderstrepen. De verhuis van de hoofdzetel naar Gent had geen invloed op de productie in de regio.
Ik bereik kort nadien het voetbalterrein, eindigend daar waar ik enkele uurtjes voordien deze mooie wandeltocht had aangevat in de plaatselijke kantine. Sportkring Oostnieuwkerke mag tevreden terugblikken op deze fraaie wandeltocht waarvoor maar liefst 1128 wandelaars kwamen opdagen.
We spreken graag een volgende keer af op donderdag 4 januari 2018.

TEKST: Mario Carton

Geniet mee van enkele sfeerbeelden:

Fotoreportage  (Mario Carton)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate