Winterwandeling met de Bosgeuzen-Voorkempen in Vorselaar

Geschreven door op 21-01-2018

Winterwandeling met de Bosgeuzen-Voorkempen in Vorselaar

Zondag 21 januari 2018 vormde Vorselaar, een karakteristiek dorp gelegen in de provincie Antwerpen, het decor van onze wandelbestemming. In deze typische Kempische omgeving organiseerde de Bosgeuzen-Voorkempen hun wintertocht. We keken er alvast naar uit. De feestzaal Den Engel was de vertrekplaats van de traditionele Wintertocht. Na de nodige inschrijfformaliteiten, en nog enkele foto’s van de medewerkers te nemen, gingen we op weg. De wandelaars konden kiezen uit verschillende afstanden van 6-9-12-15-19-23 en 27 km. Wij kozen voor de 23 km. Het belooft een schitterende dag te worden.

Eens het centrum uit stappen we in een rustige groene omgeving. We genieten met volle teugen van deze landelijke omgeving. We wandelen verder door weilanden, over en rond omvergewaaide bomen. Zoveel mogelijk de plassen ontwijken. De storm heeft ook hier zijn sporen nagelaten. Maar niet getreurd het bleef verbazend mooi en genieten. We bereiken Poederlee in de volksmond “Puijel” genoemd. Nog een passage langs de Heggekapel, gebouwd ca 1442. Volgens de legende zou een dief, uit de kerk van Wechelderzande een kelk met vijf gewijde hosties gestolen hebben. Hij verstopte de hosties in een konijnenpijp. Op deze plaats is later de Heggekapel gebouwd.

         

De rustpost in café Den Hemel komt in ’t zicht. Tijd voor een rustpauze, na de nodige rust en een tas koffie zijn we klaar om verder te gaan. Een smal kerkpaadje naast De Hemel, brengt ons uit het dorp. Veder stappend via soms smalle bospaadjes, en tussen weilanden komt de rustpost in het Duivenlokaal te Lille met rassé schreden naderbij. Het lokaal was goed gevuld, er heerst een gemoedelijke sfeer. Na wat eten en drinken, kunnen we onze wandeling verder te zetten.

Al vlug bereiken we het natuurgebied Kindernauw. Kindernauw maakt deel uit van de Visbeekvallei, een typische Kempense beekvallei, die bestaat uit een aaneenschakeling van moerassen, bossen, heide, gagelstruwelen, ruigte en graslanden. Ze zijn uniek omdat het Kempens landschap goed bewaard is gebleven. Een smal vochtig paadje loodst ons door dit uniek natuurgebied. We bereiken terug de open ruimte. Wandelen tussen weilanden, met prachtige vergezichten. Even verder komt de volgende rustpost, in de kantine van voetbalclub VK Zeggebroek in bereik. De kantine is overvol, dan maar buiten. In het winterzonnetje is het heerlijk vertoeven.

       

Na rust en wat eten en drinken zijn we klaar om de slotkilometers aan te vangen. Verder wandelend door bossen, en tussen weilanden, is het genieten. We passeren de 14 Kapellekens, opgericht ca 1860 door landbouwer Petrus Verhaert. Volgens de legende maaide hij met een zeis in zijn been. Hij kreeg de raad om het gewonde been, regelmatig in de beerput te hangen, zodat het goed zou genezen.  Tijdens het genezingsproces beloofde Petrus dat als hij zijn been zou mogen behouden, hij uit dankbaarheid voor zijn genezing, een kruisweg zou laten bouwen.

Even verderop bereiken we het Kasteel Domein van De Borrekens. Na een korte passage door het domein, komt de feestzaal Den Engel in ‘t zicht. Einde van een zeer mooie wandeling doorheen de prachtige Kempense natuur van Vorselaar en omgeving. Met dank aan bestuur en al de medewerkers van wandelclub Bosgeuzen-Voorkempen voor deze mooie tocht. Dit was puur wandelplezier, tot een volgende tocht.

        

Verslag: Jos Van Dingenen
Fotoreportage (Jos Van Dingenen)

Fotoreportage : Willy Palmkoeck

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate