30ste Wintertocht te Veldegem

Geschreven door op 21-01-2018

30ste Wintertocht te Veldegem

Op deze grijze zondag gaat het richting Groot-Zedelgem, meer bepaald naar deelgemeente Veldegem, voor de wintertocht. Deze wandeltocht wordt al voor de 30ste keer ingericht door wandelclub Vier op een Rij. De wandelaars worden ontvangen in een grote turnzaal van vbs Stapsteen. In de loop van de dag zal blijken dat zo’n grote zaal nodig was. Het is al druk in de zaal en de inschrijvingen met scanner verlopen zeer vlot. Na alle plichtplegingen en een foto van de medewerkers, kan er gestart worden.

Het is een afwisselende tocht met landelijke wegen, enkele dreven en een stuk bos. Onderweg komen we voorbij het standbeeld van Leon Claeys, een eerbetoon aan de stichter van de firma Claeys. Het begon in de 18de-eeuwse smidse van Alexander Claeys en zijn zoon Louis. Leon Claeys (1879-1966) was de tweede van de zes zoons van Louis. Hij startte in 1896 als producent van fietsen, na in de leer te zijn gegaan bij fietsenmaker Fons Decloedt in Oostkamp. Na een bezoek aan landbouwmachinefabriek Jacobi in Duitsland, schakelde hij over op de verdeling en de productie van landbouwmachines, meer bepaald dorsmachines. Leon Claeys' eerste dorsmachine, die dateert van na de Eerste Wereldoorlog, was stationair en werd aangedreven door een paard in een rosmolen. Daarna bouwde hij al vlug semi-dieselmotoren en vervolgens dieselmotoren met zijn firma "Werkhuizen Leon Claeys". Die motoren werden gebruikt om de dorsmachines aan te drijven. Zoon Louis (1908-1980) voegde zich bij het bedrijf in 1928. Na vier jaar was zijn eerste zelfgemaakte dorsmachine een feit.

         

Eind jaren 30 werden er ook vlasoogstmachines gebouwd. In 1938 werden 300 dergelijke machines aan Frankrijk geleverd. Dit bracht de fabriek financieel weer in evenwicht en ze draaide op volle toeren tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Na de oorlog evolueerde de firma tot een multinational en veranderde verschillende keren van naam.
(Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Claeys_(onderneming Claeys)

Na de middag begint het dan toch te regenen, spijtig voor de mensen die nog onderweg zijn.
Het was een rustige tocht die 2.024 wandelaars kon bekoren.

Verslag: Josiane Questroy
Fotoreportage (Josiane Questroy)
Fotoreportage (Frans D'Haeyere) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate