Meer dan 1000 stappers kleuren Howitzertocht

Geschreven door op 26-01-2018

Meer dan 1000 stappers kleuren Howitzertocht

Als weekafsluiter had ik mij vooropgesteld om deel te nemen aan de Howitzertocht, een wandelevenement met start en aankomst in het OC De Coorenaar, nabij het Leiestadion van Desselgem. De organisatie lag in handen van wandelclub “12 Uren Van Lauwe”. Met afstanden van 4-6-12 en 18 km zou het rustig wandelen worden in en om Desselgem, de groene Leievalei richting Beveren-Leie. Deze wandeling telde mee voor de Leie-Scheldevriendentrofee.

Desselgem ligt enkele kilometers ten westen van Waregem-centrum, langs de rivier de Leie. In de beginfase wandelen we voorbij het Howitzer monument waar de tocht naar vernoemd werd. Men spreekt van een tank, maar dat is het eigenlijk niet. Het is een stuk artillerie op rupsbanden, zoals het onderstel van een tank, dat hier neergezet werd ter herinnering aan de gesneuvelden van de “Slag van de Leie” op 24 tot 26 mei 1940.

        

Dan wandelen we een flink stuk langs de Leie, arbeiders waren hier bezig met opruimingswerken van de resten van de storm. Wat verder staat er nog een van de overgebleven Franse gebouwen van de vroegere Frankische periode. We wandelen verder door het Natuurreservaat “De Zavelput” De Zavelput is geen natuurlijke vijver. Deze waterplas ontstond door zandwinning. Er werd gegraven vanaf 1975 tot 1986. Bij de stopzetting van de ontginning in 1986 heeft de stad Waregem het 5 ha groot gebied aangekocht. De put wordt gevoed door grond- en regenwater en vormt een interessante vijverbiotoop. De mist begint nu stillaan op te trekken en het zonnetje tracht er door de wolkenhemel te priemen. We wandelen langs landelijke wegen richting Beveren-Leie, een deelgemeente van de stad Waregem. Daar is ook de rustpost gelegen in de kantine van het sportstadium. Van hieruit maken we een lus via landelijke buurtwegen.

        

Na een tweede rust in de voetbalkantine drinken we soepje en gaan richting finish voor nog een goeie 6 km. Maar nu begint het wel te regenen zeker, de weerman had dit niet voorspeld. We zijn echte wandelaars, we stappen verder! Samen met deze regenbui verschijnt er een mooie regenboog. Onderweg zien we ook de sneeuwklokjes die al mooi open staan. We gaan verder via de Blommestraat en de Sprietstaat richting de startzaal. We gaan tevreden terug naar huis na een landelijke wandeling rond Desselgem en Beveren. Ook vandaag blikken de organisatoren terug op een grote meute wandelfanaten die gekomen waren om gezellig te vertoeven in deze mooie Leiestreek, prachtig op kaart gezet door het team van de “12 Uren Van Lauwe” die ik allen een dikke proficiat toewens voor hun dynamische inzet.

Tekst: Patrick Olivier.

Fotoreportage (Patrick Olivier)
Fotoreportage (Mario Carton)
Fotoreportage (Willy Palmkoeck)

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate