Vredeseilandentocht te Oostkamp

Geschreven door op 27-01-2018

Vredeseilandentocht te Oostkamp

Twee goede doelen steunen met één inspanning, dit kan via de ‘Vredeseilanden Wandeltocht’ vandaag te Oostkamp. Naast Vredeseilanden gaat ook een deel van de opbrengst naar de Vrije basisschool Sint-Pieter (waar ook de startplaats is) om hun schoolprojecten mee te helpen financieren. Het zijn trouwens de meesters/juffen die vandaag i.p.v. hun kapoentjes de vele volwassenen graag helpen om het naar hun zin te hebben.

We zijn gestart of we mogen al heel snel weer stoppen daar we een gratis bekertje koffie krijgen in de Molenromp van de voormalige stellingmolen "Braetsmolen" of "Oostmolen", thans zogenaamd "De Wieke” die naast het stadhuis als Sint-Pieterskerk ligt. In oorsprong was het een bakstenen stellingmolen (koren- en oliemolen) met zelfzwichtend op één roede, daterend van 1842 cf. beschilderde jaarsteen boven de toegang. Sinds 1978 is de molen ingericht als tentoonstellingsruimte en onder meer gebruikt door verenigingen, kunstenaars en musici.

         

Het geraas van de vele auto’s op de E40 ruilen we voor de stilte van de natuur om te wandelen naast kasteel Nieuwburg. Op bosdreven wandelend komen we restanten tegen van oude kastelen of nog enkele die er nog zijn op privéterrein. Het is ook de overbrugging naar de residentiële wijk van Oostkamp waar er her en der nog enkele te koop staan maar wellicht ferm in het duitje moet grijpen om ene te bemachtigen. Ondertussen zijn we in Waardamme beland aan de rustpost voor de 2 grootste afstanden om daarna direct rechts het domeinbos Kampveld in te duiken.

Het 294ha grote domeinbos Kampveld bestaat uit vier delen: Rooiveld, Kampveld, Papenvijvers en Nieuwenhove. Bossen, graslanden en moerassen wisselen er elkaar af en twee natuurlijk meanderende beken stromen doorheen het gebied. Ik ben hier trouwens op bekend terrein daar we ook hier zullen passeren met de Nacht van West-Vlaanderen maar dan in donkere omstandigheden wat toch een ander decor heeft. Hier, in dat Kampveld worden de wegen gesplitst tussen de 2 afstanden waar wij een stukje vervolg aan brengen aan dit domeinbos maar dan op grondgebied Hertsberge. Van links duiken opnieuw de andere wandelaars op al moeten ze een grote stap zetten ofwel een galopje doen voor de brede waterplas.

       

Al is het centrum van Oostkamp naar links toch gaan we eerst naar rechts daar er tegenover een bosdreef ligt om dan tijd te maken om te rusten in zaal Nieuwvliet. Zo dadelijk komen we hier nog eens terug maar eerst wacht ons een plaatselijk lusje door het Nieuwenhovebos al lijkt het dat we aan de paardendiscipline military doen daar we soms over omgezaagde bomen moeten stappen.

Nadat we de rustpost terug achter de rug hebben is het gedaan met de rust daar we terug het drukke autoverkeer moeten opzoeken en zelfs ernaast wandelen om ter hoogte van kasteel Erkegem deze over te steken. Goed kijkend tussen de parkeerauto’s of we missen de afslag voor een laatste stukje onverhard waar ook de samensmelting is met de andere afstanden bij het kasteel Gruuthuuse die ligt in het Beukenpark waar ook de stadsbibliotheek is en daar dus terug in de dorpskern zijn waar ook de startzaal is bevestigd.

        

Verslag: Birger Coulier
Fotoreportage (Birger Coulier) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate