Winterse Witlooftocht doorheen Schriek

Geschreven door op 28-01-2018

Winterse Witlooftocht doorheen Schriek

Op zondag 28 januari vormde Schriek, een deelgemeente van Heist-Op-Den-Berg, het decor van onze wandelbestemming. In deze typische landelijke omgeving organiseerde wandelclub Neteland-Duffel reeds voor de 27ste maal hun Witlooftocht. We keken er alvast naar uit. De parochiezaal in Schriek was de vertrekplaats van de traditionele Witlooftocht. De wandelaars hadden de ruime keuze uit verschillende afstanden van 6-9-12-15-17 en 21 km. Na de nodige inschrijfformaliteiten vervult te hebben, en nog enkele foto’s van de medewerkers te nemen, gingen we op weg. Wij kozen voor de 21 km.

Eens we de bebouwing achter ons gelaten hebben, wandelen we tussen weilanden en akkers in de richting van Grootlo. Het is volop genieten van deze rustgevende wandeling. Om even later via de Lozenhoek, de controlepost in feestzaal Magneet in Grootlo te bereiken. Na de rust kan je de keuze maken, de kleinere afstanden stappen terug richting Schriek, de grotere afstanden maken nog een lus. Verder wandelend over stille rustige landelijke wegen, bereiken we de rand van Tremelo Vlaams-Brabant. Bij de volgende splitsing gaan de wandelaars van 15 en 17 km terug naar Grootlo. Hier hebben de parcoursmeesters, voor de wandelaars van de grotere afstand nog een prachtige lus uitgezet.

        

We bereiken het ca 10 ha grote natuurgebied van de Kruisheide. Het gebied is een van de laatste restanten van het Voor-Kempens heidegebied, dat zich uitstrekte over de gemeente Tremelo, Keerbergen, Rijmenam en Bonheiden. Er volgt een mooie passage door de Kruisheide, via soms smalle slingerende bospaadjes. Een verbazend stukje natuur, en vooral……we genieten. De rustpost in zaal Magneet komt andermaal met rasse schreden naderbij.  De zaal is goed gevuld, er heerst een gemoedelijke sfeer.

         

Na rust wat eten en drinken zijn we klaar om de slotkilometers aan te vangen. We kruisen een drukke baan. We belanden al vlug in het ca 13 ha grote natuurgebied van de Bolloheide, een restant van het voor-Kempens heidegebied. We doorkruisen het gebied, in deze prachtige omgeving kan je uren vertoeven, puur wandelplezier. Verder stappend tussen akkers en weilanden, komt Schriek binnen bereik. Met nog een laatste passage door het natuurgebied Verdronken-Vors, aan de rand van Schriek, komt de parochiezaal in zicht. Einde van een schitterende wandeling doorheen de prachtige natuur van Schriek en omgeving. Met dank aan bestuur en al de medewerkers van wandelclub Neteland-Duffel voor deze mooie tocht, dit was puur wandel plezier, tot een volgende tocht.

Verslag: Jos Van Dingenen
Fotoreportage (Jos Van Dingenen) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate