Met wandelclub Halewijn door de Getevallei

Geschreven door op 29-01-2018

Met wandelclub Halewijn door de Getevallei

Maandag 29 januari begeven we ons naar Hogem in Vlaams Brabant voor deelname aan de Bibbertocht, een organisatie van Wandelclub Halewijn Zoutleeuw. Na een rit van 2,5 uur zijn we op onze bestemming na de gebruikelijke file en rondrijden door wegenwerken. Hogem is een deelgemeente van Geetbest. 

We starten vanuit parochiecentrum Hogem, in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouw-Van-De-Vredekerk. Deze kerk werd in volle oorlogstijd (1942) opgericht en in 1949 ingewijd. De stenen werden ter plaatse gebakken door de parochieanen. Het kleine eenbeukige gebouw heeft een toren op de zuidwestelijke hoek. Tussen 1950 en 1960 werd de kerk verfraaid met 16 glasramen. Na de inscanning gaan we van start.


       

We lopen aanvankelijk wat tussen de bebouwing, een kasseitje brengt ons naar het Getevallei wandelpad 48. Aardewegen worden nu ons ding die er op sommige plaatsen vrij drassig bij liggen. Al over een weide, een streepje asfalt, op naar de vierkerkenroute, het smalle pad tussen de weiden neemt ons verder mee. Door wat bebouwing naar een volgende aardeweg door appelplantages, we draaien en keren wat tussen de plantages, dat ons wat later eventjes terug tussen de bebouwing brengt. Een volgende aardeweg wordt ons onder de voeten geschoven, door een hekje lopen zowat op een verhoogde aardeweg langs een kudde schapen. Er is al pril leven bij de kudde schapen we hebben een lammetje opgemerkt. Een pad tussen de akkers zet ons af op een fietspad door een nieuwe verkaveling naar de rust in een herberg in Geetbest.

       

Na de rust lopen we door het centrum, de kerkvoetweg brengt ons het dorpje uit, waarna we landelijk blijven lopen. Een lange aardeweg wordt ons volgend ding we worden in de richting van Budingen gestuurd. Door wat bebouwing, waarna we terug de landelijke toer optrekken op naar de volgende aardeweg door de kale akkers. Een smal betonwegje tussen de velden stuurt ons terug naar Hogem. Nog door wat bebouwing en we staan terug aan de startplaats. Daar kunnen we genieten van een lekker bord friet met gehaktballen in de tomatensaus om een natuurlijke wandeling af te sluiten in een voor mij onbekende streek.

Verslag: Ides Codde
Fotoreportage (Ides Codde)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate