Bokkenrijderstocht in Overpelt (Limburg)

Geschreven door op 04-02-2018

Bokkenrijderstocht in Overpelt (Limburg)

4 februari ging ik wandelen in het Kempisch dorp Overpelt. De start van de wandeling had plaats in de grote school campus Mater Dei. De wandelclub de Bokkenrijders stippelde een wandeling uit in hun eigen thuisbasis Overpelt. Er waren verschillende afstanden van 3 t.e.m. 19 km. Het was morgens erg druk in de ruime startlocatie, maar alles verliep naar wens. Na 13 uur waren er meer dan 1215 inschrijvingen.  

Ik volg de handwijzer van de 11 km. Je wandelde  door de verkavelingen van Overpelt om zo de mooie veldwegeltjes op te zoeken. De eerste trekpleister is de Bemvoortse molen gebouwd in 1208. Deze watermolen is één van de 4 molens die op de Dommel staan. Je geniet verder van de mooie natuur in de Dommelvallei. Tevens werden wij welkom geheten in het bosland. Het is het grootste kindvriendelijk bosgebied van Vlaanderen. Dit gebied is 4679ha groot en strekt zich uit van Lommel, Hechtel-Eksel en Overpelt.

            

Wij naderen stilaan de tussenstop in het O.C. De Vranken in Neerpelt. Een heerlijke warme koffie kon ik best gebruiken bij de gure oostenwind. Toen ik terug op mijn positieve was wandelde ik de laatste km verder. Onderweg langs de mooie open ruimtes en slingerende boswegeltjes. Zo kwam je terug in Overpelt aan. Tijdens de laatste km kregen wij nog een mooie verrassing. Diep in het bosland wandelde je in het Heesakkerpark. Een schitterend speellandschap onder de Sevensmolen, één van de twee windmolens werd gebouwd in 1745 en werd ergens in 1966 verplaatst in het Heesakkerpark. Door de vrijwilligers” VZW levende molens Noord-Limburg” wordt de molen in werking gehouden.

Je wandelde langs een indrukwekkende kunstwerk (riethuis) dat in het water ligt waar de watervogels zich thuis voelen. Op het einde van het park staat het molenmuseum. Dit museum is open op iedere laatste zondag van de maand tussen 13u en 17u. Daar kan je al de gegevens van de molens terugvinden uit de rijke geschiedenis van Overpelt. Proficiat aan de wandelclub de Bokkenrijders uit Overpelt het was een schitterende wandeltocht. 

             

Verslag: Theo Vallons
Fotoreportage (Theo Vallons)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate