31ste Sprokkeltocht te Sint-Lievens-Esse

Geschreven door op 03-02-2018

31ste Sprokkeltocht te Sint-Lievens-Esse

Een grijze, regenachtige zaterdag brengt menig wandelaar naar Sint-Lievens-Esse voor de Sprokkeltocht van wandelclub Land van Rhode. De prachtige omgeving nodigt uit tot wandelen en de wandelclub staat bekend om zijn mooie parcours. Echter door de overvloedige regen van de voorbije week werden enkele prachtige dreven en wegels in echte modderpoelen herschapen. Dit mocht de pret niet drukken, een wandelaar maalt niet om een beetje modder min of meer.

De naam Sint-Lievens-Esse zou te maken hebben met de heilige Livinus. Livinus was een Ierse missionaris die werkte in onze gebieden. Hij was bisschop van Gent, en stierf de marteldood. Hij zou op 12 november 657 eerst de tong uitgerukt en vervolgens onthoofd zijn in Sint-Lievens-Esse. Volgens de legende plantte hij toen zijn wandelstok in de grond, waardoor de Livinusbron zou zijn ontstaan. Nog steeds volgens de Livinuslegende wandelde hij daarop met het hoofd onder de arm naar Sint-Lievens-Houtem, waar hij overleed.

Deze legende - wellicht aangemoedigd door de abdijen die inkomsten verwierven uit de verering - lag aan de basis van een bedevaart van Gent naar Houtem, die na 1040 ontstond. Die bedevaart duurde twee dagen en was berucht vanwege baldadigheden en vandalisme. In 1540 werd de processie door Keizer Karel V voor altijd verboden.

        

De oorlogen brachten ook hier dood en verderf. 3 september 1944 had voor Sint-Lievens-Esse de dag van de bevrijding moeten worden, maar dat viel tegen. Een colonne van de oprukkende Engelsen kwam vanuit Oudenaarde via Zottegem langs Gentweg en Schipstraat, en had halt gehouden voor hun afternoon tea.

De terugtrekkende Duitsers waren vanuit Zottegem, na een ware veldslag aan kruispunt de Luchtbal, via Erwetegem, de Assestraat en de Gentweg, op weg naar Gent. De bewoners maakten aanvankelijk geen onderscheid tussen beide kampen, en zo werden ook de eerste voertuigen van de Duitse colonne met bloemen overladen. Op die manier kon de kop van die colonne vrij diep doordringen eer er alarm geslagen werd.
Bij de slag die daarop volgde vielen vele doden en gewonden, ook bij de burgerbevolking.
Bron: https://sites.google.com/site/sintlievensesse/home

        

Tijdens de wandeling kregen de wandelaars nog af en toe een lichte regenbui te verwerken, maar de 1357 aanwezigen waren toch heel tevreden.

Verslag: Josiane Questroy 
Fotoreportage (Josiane Questroy)

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate