Doffenwandeling in St-Jozef-Olen

Geschreven door op 03-02-2018

Doffenwandeling in St-Jozef-Olen

Op zaterdag 3 februari vormde St. Jozef-Olen, een parochie van Olen, gelegen in de provincie Antwerpen, het decor van onze wandelbestemming. In deze schitterende omgeving organiseerde wandelclub Gedoviba hun Doffenwandeling. Het ontmoetingscentrum De Vrede in St. Jozef-Olen was de startplaats van de traditionele 11e Doffenwandeling. Na de nodige inschrijfformaliteiten en nog enkele foto’s van de medewerkers te nemen, gingen we op weg.

De wandelaars konden kiezen uit verschillende afstanden, van 3 tot 42 km. Wij kozen voor de 21 km. Direct na de start passeren we de beschilderde omheining van Umicore. In de volksmond “de fabriek van Olen”, waar hoogtechnologische materialen op basis van kobalt en germanium geproduceerd worden. We wandelen een tijdje naast de omheining, en belanden in de “Olense Cité” in de volksmond het “koperen dorp”. De woonwijk ontstond in de jaren 1923-1930 ten behoeve van de werknemers van de fabriek van Olen. Deze woonwijk is beschermd als onroerend erfgoed. We doorkruisen een deel van de Cité. Verder stappend door een paar smalle paadjes, en rustige stille landwegen. We bereiken de rustpost Boekelheem, in de parochiezaal van OLV. Olen.

         

Na rustpauze gaat het verder in de richting van Olen. We passeren het standbeeld van het Olens-Boerke, op het pleintje van Beilen. Dit historisch pleintje komt reeds voor op de kaart van Ferraris opgetekend tussen 1771-1778. Verder wandelend via soms smalle bospaadjes en prachtige boswegen. Met nog een passage langs het Albertkanaal, is het volop genieten. We bereiken de rustpost in de kantine van FC. Gedoviba. De kantine was goed gevuld, er heerst een aangename sfeer. Na rust en wat eten en drinken zijn we klaar om de slotkilometers aan te vangen.

De weersvoorspelling voor vandaag waren kans op winterse buien,... en ze zijn daar. De paraplu’s worden bovengehaald. Via stille landelijke wegen bereiken we het Kempisch Kanaal. We gaan de spoorbrug onderdoor, even verder kruisen we het kanaal. We bereiken het ca 185 ha grote natuurgebied van het Olens Broek-Langedonken, gelegen langs de Kleine Nete tussen Herentals en Olen. Een prachtig stukje ongerepte natuur.

          

We doorkruisen het natuurgebied via knuppelpaadjes, en soms drassige smalle paadjes. Hier hebben de parcoursmeesters voor de wandelaars die het graag droog houden, een kleine omleiding voorzien. De wandelaars die het aandurven waden een tiental meters door het water, de meeste wandelaars deden dit. We moeten toegeven het was een hele belevenis. Verder stappend met nog een mooie passage langs de Kleine Nete. We doorkruisen nog een laatste stukje bos. De kerktoren van St. Jozef-Olen komt binnen bereik. De overstap naar de bebouwde kom en het slot kwam er aan.

Einde van een zeer mooie winter wandeling doorheen de prachtige natuur van St. Jozef-Olen en omgeving. Met dank aan bestuur en al de medewerkers van wandelclub Gedoviba voor deze mooie tocht. Dit was puur wandelplezier, tot een volgende tocht. Bij aankomst kregen de 1275 wandelaars, nog een plantje viooltjes aangeboden. Deze werden gul onthaald, bedankt Gedoviba, voor deze kleine attentie.

          

Verslag: Jos Van Dingenen
Fotoreportage (Jos Van Dingenen)

Fotoreportage : Willy Palmkoeck

 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate