Recordopkomst voor Lichterveldse Oliebollentocht

Geschreven door op 10-02-2018

Recordopkomst voor Lichterveldse Oliebollentocht

Op zaterdag 10 februari 2018, eerste dag van de Krokusvakantie, stond er in de provincie West-Vlaanderen slechts één wandeltocht op het programma, nl. in Lichtervelde. Vanuit zaal de Schouw stonden de Margrietestappers in voor hun befaamde oliebollentocht, een jaarlijkse wandeltocht die naam en faam verworven heeft. Van heinde en verre kwamen maar liefst 3028 wandelaars afgezakt naar het hartje Houtland voor een rustige winterse wandeling. Dat de gratis portie lekkere oliebollen er voor iets tussen zit is een feit.

     

Ik besluit om iets later te starten vandaag, op sommige plaatsen lagen de wegen er immers gevaarlijk glad bij. Toen ik er rond de klok van 10 u aankwam waren de oliebollenbakkers van dienst al druk in de weer. Sommige wandelaars hadden er hun tocht al opzitten en waren al van die heerlijke smoutebollen aan het te smullen. Zet smoutebollen of oliebollen op de tafel en het is altijd een beetje kermis. Het recept is eenvoudig, de bereiding gaat snel en het resultaat is een instant hit bij jong en oud. Voor wie op dieet is, zijn deze bollen misschien geen goed idee... maar een kleine zonde moet toch kunnen, zo af en toe, niet?

        

Het OC De Schouw barst werkelijk uit haar voegen, “Lichtervelde leeft” is de slogan van deze gemeente, ze hebben blijkbaar volledig gelijk. Het was aanschuiven geblazen aan de inschrijvingstafel. De medewerkers bijeen verzamelen om een groepsfoto te nemen is hier vandaag onbegonnen werk.
De tocht ging vooral langs rustige betonwegen. Het duurde niet lang vooraleer ik het eerste veldkapelletje tegenkwam, het zou ook niet het laatste worden. Niet verwonderlijk dus dat ik ook het naambordje Kapelroute zou tegenkomen. Deze fietsroute loopt langs de vele landelijke kapelletjes. Op de kale akkers waren duidelijk de sporen te zien van de vele regen en sneeuw die er de voorbije week gevallen was, maar met een bevroren laagje op de plassen zag het er allemaal nogal idyllisch uit. Het bleef frisjes maar de zon zorgde voor een aangenaam gevoel.

            

Ik mag een eerste maal rusten in zaal Turfhauwe. Vroeger was dit hier een onvruchtbaar gebied en was turfsteken een van de belangrijkste inkomsten voor de bewoners van deze wijk. Ook hier zat de zaal afgeladen vol, niet verwonderlijk als je weet dat, op één na, alle afstanden hier moesten langskomen.
Na de pauze trek ik richting Torhout. Veelal verharde wegen en toch nog een veldweg, de Poperboswegel. Sommige straatjes liggen er hier zeer gevaarlijk glad bij, het was netjes op een rij in de grasberm wandelen. Stilaan nader ik het gehucht De Goede Herder waar in de Basischool Ten Parke een tweede rustpost is voorzien. Ook hier is het zoeken naar een vrij plaatsje om mijn boterhammen op te eten. Sommige durfden het aan om op een bank in het zonnetje iets te eten of te drinken.

        

Het laatste gedeelte van deze tocht verliep verder langs rustige verharde wegen, in de loop van de tocht zaten ook soms enkele onverharde weggetjes. Gelukkig bleef het droog zodat we gespaard bleven van echte modderwegen. In dit rustige landschap zijn ook enkele boerderijen uitgespreid. Stilaan werden de woningen wat drukker, het is duidelijk: de dorpskom van Lichtervelde kwam in zicht. Op het einde van deze tocht wijzen enkele infoborden op de carrière van een heuse Flandrien. Gilbert Desmet, bijgenaamd Smetje hielp inderdaad Lichtervelde mee op de wereldkaart zetten. Enkele jaren terug vormde Lichtervelde zelf nog het dorp van de ronde.

        

Er was werkelijk geen doorkomen aan eens je de zaal betrad. De wandelaars hadden hun 4 oliebollen nog te goed maar hiervoor moesten ze het nodige geduld aan de dag leggen. Een ellenlange rij stond opnieuw aan te schuiven maar uiteindelijk werd hun geduld beloond.

            

Bij de Margrietestappers hebben ze waarschijnlijk een patent van lekkere oliebollen, de maar liefst 3028 wandelaars konden dit beamen. Een vlugge berekening van 3028 wandelaars die elk vier oliebollen verorberen is goed voor 12.112 smoutebollen. Maar ik denk dat deze mannen genoeg routine hebben om deze klus met de glimlach te klaren. Chapeau voor de vele medewerkers van de Margrietestappers die vandaag vriendelijk ten dienste stonden van de vele wandelaars.
Het was een fiere Voorzitter Daniel Wydooghe die ik zondagmorgen aan de lijn had. Het was dan ook een fenomenaal record wat aantal wandelaars betrof. Hij had zo maximum tussen de 2000 en 2500 wandelaars verwacht. Het waren er 3028, een opkomst buiten alle verwachtingen in. Nogmaals proficiat!

        

We spreken graag met de succesvolle Margrietestappers een volgende keer af op zaterdag 19 mei, dan gaat hier de Houtwaltocht door.

TEKST: Mario Carton

Geniet mee van enkele sfeerbeelden door op “fotoreportage” te klikken.

Fotoreportage  Mario Carton

Fotoreportage  Patrick Olivier

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate