Schitterende wintertocht bij CSC Lierde

Geschreven door op 11-02-2018

Schitterende wintertocht bij CSC Lierde

Zondag 11 februari richten we onze wandelschoenen naar het landelijke eenvoud van de Vlaamse Ardennen. In Maria-Lierde organiseert CSC Lierde reeds voor de 19de maal haar wintertocht. Als plattelandsdorp telt Sint-Maria-Lierde tegenwoordig twee kernen.

In het oosten ligt de echte dorpskern, rond de kerk en het dorpsplein. Meer naar het westen ligt een nieuwe woonwijk rond het treinstation. Gelegen tussen de golvingen van de Vlaamse Ardennen en de Denderstreek maken we ons op voor een bekoorlijke wandeling. Bij aankomst in de patronage stellen we vast dat CSC lierde opteerde voor een drie lussentocht. Met de ochtendschemer vatten we de eerste lus aan van 6 km. De zaal uit eerste maal naar rechts, rustige wegen brengen ons naar wijk Kakebeke. Een monument herinnert aan de neergeschoten Lancaster bommenwerper in de vooravond van 21 december 1942. Met uitzondering van de Nieuw-Zeelands staartschutter, die gewond gevangen werd, kwam de rest van de bemanning om het leven. In 2014 werden de contouren van het verongelukte toestel op 2/3 ware grote in dit perk afgebeeld. Op de arduinplaat, uit het latijns vertaald “de lichamen, niet de zielen, zijn vernietigd”. De zeven rode knopen op de zuil zijn tegengewichten van brandbommen, één voor elk bemanningslid, de symboliek wordt herhaald in de rode stapstenen op de grond. Jaarlijks vindt de zondag na 21 december daar een gedenkwake plaats.

            

We blijven nog eventjes landelijk lopen waarna we de aardewegen en veldwegen gaan opzoeken die er op sommige plaatsen vrij modderig bij liggen. Het brengt ons langs de N42, we lopen er eventjes langs op onverharde wegen. Een streepje asfalt, waarna de aardewegen en smalle paden elkaar in snel tempo opvolgen. Landelijke wegen brengen ons naar de Stuivenberg, langs de vervallen Liedskapel, die destijds de eigendom van de gelijknamige familie afbakende. Aan de liedskapel krijgen we een gratis jenever aangeboden.

Een modderige aardeweg stuurt ons terug naar de startplaats, gelegen recht over de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. In 1862 liet de burgemeester Remi De Vulder en zijn zussen, op hun eigendom, deze kapel bouwen, uit dank voor een verkregen gunst. De kapel is een getrouwe minikopie van de Basiliek van Lourdes. Gekend door de opmerkelijke dubbelstructuur, met een ondergrondse kerk en een bovengedeelte de “basiliek”. Deze kapel werd in 1996 beschermd monument. Binnen is een schitterend Mariabeeld in de originele nis.

           

We beginnen onmiddellijk aan de tweede lus deze van 5,9 km. Zaal uit en hoekje om een smal pad neemt ons verder mee. Eventjes door de bebouwing op naar een slingerende kerkwegel die ons afzet aan de Maria Magdalenakerk. De twee banken die de Sint-Magdalenakerk flankeren kijken uit op het huidige dorpsplein. De voormalige kerk werd zo bouwvallig dat zij in 1850 volledig werd heropgebouwd. Ze werd verplaatst zodat ze niet meer midden het kerkhof stond naar  achter. Waar nu de parkeerplaatsen zijn lagen vroeger de overleden zij aan zij. We verlaten het dorpsplein ,een smal pad brengt ons tussen de weiden, waarna landelijke wegen nu ons hoofddoel worden. Een smal pad zet ons af op een voetpad langs de N9 dat we eventjes volgen. Een privé doorsteekje brengt ons terug op slingerende veldwegen en aardewegen en stuurt ons in de richting van ‘Den Drijhoek’. Den drijhoek is een van de talrijke kleine wijken die Sint-Maria-Lierde rijk is. Een verzameling van een paar huizen en een hoeve.

In deze verdoken enclave van groen kabbelt een beek voor je voeten de broekebeek. We doorlopen den drijhoek, landelijke wegen nemen ons verder mee, op naar de volgende aardeweg. Het gaat gestaag omhoog en brengt ons naar de top van de heuvel op de Waesberg.  Waesberg is de erfgenaam van de heerlijkheid ‘Waesberghe ‘. De naam werd voor het eerst vermeld in 1200. Naar de versterkte burcht die hier op de top van de heuvel stond zal je tevergeefs zoeken. Hij werd in 1572 door brand verwoest. Langs de oriëntatietafel  gaat het verder, we krijgen heerlijke zichten aangeboden. We duiken naar beneden, rustige wegen nemen ons verder mee en zetten ons af aan de stuivenberg. Terug langs de Liedskapel en de slingerende aardeweg naar de startzaal. Door tijdsgebrek en andere verplichtingen stoppen we met twee lussen en gaan we naar huis na een rustige landelijke natuurtocht.

Verslag: Ides Codde
Fotoreportage (Ides Codde)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate