Een zonnige, winterse Trappistentocht door Zoersel.

Geschreven door op 25-02-2018

Een zonnige, winterse Trappistentocht door Zoersel.
Antwerpen Wandelt… een prachtige regiowandeling.
 
Wandelclub WSV De Natuurvrienden – Zoersel hield vandaag zijn 35ste Trappistentocht, en ook de 10 Miles van Zoersel. Het was tevens de eerste tocht van wandelcriterium Walk On 2018 (zie : www.wandelsportvlaanderen.be/nl/activiteiten/850/walkon  ). We hadden vriesweer, maar zonnig en helder wandelweer, ideaal om volop te genieten.
Het was super druk in de Sporthal Gemeenteschool Beuk en Noot, 4513 wandelaars kwamen genieten, en dat hebben we met z’n allen gedaan. Men had een ruime keuze aan afstanden van 6 tot 40 km, en de 10 Miles natuurlijk. Op alle afstanden was er minstens één trappistenabdij of klooster te zien. 
 
            
 
Maar de rode draad tijdens deze 35ste Trappistentocht, was het rustige groene décor. Mooie wandelpaden door het hart van deze Antwerpse Kempen. We stapten door dreven, bossen, weiden, met unieke natuurzichten. Een adembenemende natuur kregen alle wandelaars bovenop een stralend zonnetje.
 
            
 
Wij gingen een kijkje nemen aan de abdij van Westmalle. Deze abdij werd in 1794 gesticht door uitgeweken Franse monniken van La Trappe. Het is een neoromaanse abdijkerk van 1886. Er is een drukkerij, een hoeve, een kaasmakerij en een brouwerij aan verbonden. Door het trappistenbier en de bijhorende kaas heeft Westmalle bekendheid verworven tot over de grenzen. Deze abdij en de brouwerij zijn niet toegankelijk voor het publiek. De opbrengst van de brouwerij ondersteunt vele sociale projecten. Het streekproduct zelf kon men proeven in de startzaal (rustpost), de schuimende dobbel of tripel, of de specialiteit van de club, de triptrap (half om half).
 
            
 
Deze natuurtocht door grotendeels beschermde landschappen van de trappistenabdij en het beschermde landschap van de Brechtse Heide, zijn twee uitzonderlijke troeven in deze regio. Een echte aanrader… we kregen allemaal nog een plantje als aandenken, dankjewel Natuurvrienden Zoersel. In de startzaal was er ook een huldiging voor de laureaten van de Walk On 2017. 
 
 
Ook proficiat met jullie jubileumjaar 2018, dit was een mooie gezonde start. Dank aan de vele vrijwilligers, het was druk… maar geslaagd.
 
Verslag : Karin Moens
Fotoreportage : Frans Deflem
Fotoreportage : Jos Van Dingenen 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate