Schitterende wintertocht in Sint-Lambrechts-Herk

Geschreven door op 24-02-2018

Schitterende wintertocht in Sint-Lambrechts-Herk

Op zaterdag 24 februari vormde het aangenaam stadje Sint-Lambrechts-Herk, een deelgemeente van Hasselt, gelegen in de provincie Limburg, het decor van onze wandelbestemming. In deze schitterende omgeving organiseerde wandelclub 'Terug Op Stap Post' hun Wintertocht. We verwachten alvast een heerlijke wandeltocht. Het ontmoetingscentrum Elckerlic in Sint-Lambrechts-Herk was de startplaats van de traditionele Wintertocht. Met keuze uit 3 lussen van 5, 8 en 10 km. De wandelaars konden deze lussen naar hartenlust combineren. Na de nodige inschrijfformaliteiten, en nog enkele foto’s van de medewerkers te nemen, gingen we op weg. 

We vertrekken bij een temperatuur onder het vriespunt. Eens we de bebouwing achter ons hebben, stappen we in een rustige groene omgeving, tussen weilanden, akkers en door gemengde loofboombossen. Verder wandelend naast fruitboomplantages, is het heerlijk genieten. We passeren de 19de-eeuwse kapel van Wideux, gebouwd rond ca 1880.

             

We kruisen de baan, wandelen verder via een private dreef, van het vroegere kasteel van Wideux. Het ontmoetingscentrum Elckerlic komt met rasse schreden naderbij. De zaal is goed gevuld, er heerst een aangename sfeer. Na een verdiende rustpauze en wat eten en drinken, zijn we klaar om de volgende lus aan te vangen. Eens we de bebouwing achter ons gelaten hebben, gaat het verder via stille landelijke wegen, in de richting van Alken.

Naast de vele fruitboomplantages, is het volop genieten van deze prachtige omgeving. Even verderop passeren we een watermolen, de “Ter Koestemolen”. Een  voormalige graanmolen van het onderslagtype. Gelegen op de Herk in Alken. Deze watermolen is reeds aangeduid op de Ferrariskaart in 1771-77 als Nieuwe Meulen. Molen en gebouwen zijn volop in restauratie.
 

              

Verder wandelend, over prachtige veldwegen, is het volop genieten. Er volgt nog een mooie passage langs de oever van de Herk. Bij dit stralende weer, en de prachtige omgeving, is onze  wandeling zeer geslaagd te noemen. Het ontmoetingscentrum in Sint-Lambrechts-Herk komt al snel binnen bereik. De overstap naar de bebouwde kom en het slot kwam er aan.

Einde van een zeer mooie wandeling doorheen de prachtige natuur van Sint-Lambrechts-Herk en omgeving. Met dank aan bestuur en al de medewerkers van wandelclub Terug op Stap Post voor deze mooie tocht. Dit was puur wandelplezier, tot een volgende tocht.

Verslag: Jos Van Dingenen
Fotoreportage (Jos Van Dingenen) 

Fotoreportage (Willy Palmkoeck)

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate