Donkerenhamtocht vanuit Kapelle o/d Bos

Geschreven door op 25-02-2018

Donkerenhamtocht vanuit Kapelle o/d Bos

Zondag ll gaat het richting Kapelle o/d Bos voor deelname aan de Donkerenhamtocht, een organisatie van de Sluisstappers. Kapelle o/d Bos een gemeente in Vlaams Brabant en is vooral gekend door zijn Eternit fabriek. Eternit maakte lange tijd gebruik van asbest, waardoor er een asbest vervuiling was in Kapelle o/d Bos. De laatste jaren word werk gemaakt van de sanering van onder andere de asbeststorten en een beek. Er zijn jaarlijks nog slachtoffers ten gevolge van asbestkanker. Velen durfde echter niet protesteren omdat Eternit voor werkgelegenheid zorgde.

We starten vanuit het “Sint-Theresiacollege”. We lopen aanvankelijk wat tussen de bebouwing, waarna we het nieuwenroods wandelpad volgen en trekken naar het gehucht ’t Voor.  We wandelen verder langs de Donkerham, dit behoorde voor het graven van het kanaal tot het grondgebied Meise. Voetweg 78 wordt ons volgend ding, we lopen geruime tijd op smalle paden door het kale landschap en door een plantage dat ons in de richting van Nieuwerode stuurt. Een  slingerend pad zet ons af op de rust in feestzaal de Mispelaar.

Hier maken we een lus, door wat bebouwing een doorsteekje brengt ons op landelijke wegen, waarna we voetweg 33 gaan opzoeken die ons naar het Valaartbos brengt dat we induiken voor een prachtige bosomloop. Het gebied strekt zich uit tot de dorpskern van Sint-Brixis-Rode en Nieuwenhove. Zo’n twee eeuwen terug was het noorden van Meise nog heel dichtbebost. De eerste bosontginning begon al in de Romeinse periode, maar vooral in de Middeleeuwen ontwikkelde menig dorpjes zich door de ontginning van het woud. Dit bos is vele jaren verworven tot productiebos. Sinds 2001 wordt het beheerd door natuurpunt en dat betekent dat vandaag de natuur het hier voor het zeggen heeft.

       

We verlaten het bos lopen langs de befaamde ijsfabriek. Geen crème a glace maar wel industriële en medische gassen, droogijs en straalijs worden hier vervaardigd. Ja zelfs lachgas kan er worden besteld. De activiteiten werden aangevat in 1904 met het produceren van waterijs in de vorm van grote ijsblokken. De wandelstraat neemt ons verder mee over landelijke wegen en brengt ons naar Eversem. Een diep karrespoor wordt ons volgend ding en brengt ons terug op onverharde bevroren wegen die ons terug sturen naar de rust in De Mispelaar.

Na het nuttigen van een heerlijke kop soep, beginnen we aan het laatste gedeelte. Langs de oude pastorie, een voormalig nonnenklooster in 1643 opgericht door de abdij van Grimbergen. Daarna werd de priorij gebruikt als pastorie. In 1967  doorheen brand geteisterd, kunstig gerestaureerd en ingericht als gemeenschapscentrum. Wat verder komen we langs de Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Nieuwenrode was een parochie afhankelijk van de abdij van Grimbergen. De vroegere kerken werden in 1750 vervangen door het huidige classicistisch gebouw. Tijdens de WOI afgebrand en na 1918 heropgebouwd. Een doorsteekje brengt ons door een woonkern langs de Sint-Rochuskapel, landelijke wegen brengen ons verder naar Hogerhei en de O.-L.-V.- kapel. Waarna smalle veldwegen elkaar in snel tempo opvolgen en ons verder sturen door de kale velden en ons terug brengen naar de startplaats, meteen het einde van een rustige wandeling in de streek rond Kapelle o/d Bos. Waar we kunnen genieten van de lekkere zwarte pensen met een broodje om deze wandeling af te sluiten.

         

Verslag: Ides Codde
Fotoreportage (Ides Codde)  

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate