IJzige Krokustocht langs Leievallei, Balokken en Parc Dalle Dumont

Geschreven door op 27-02-2018

IJzige Krokustocht langs Leievallei, Balokken en Parc Dalle Dumont

Op dinsdag 27/02 stond de Wervikse Wandelsport Vereniging reeds voor de 17e maal in voor hun Krokustocht vanuit de ruime zaal “Oosthoeve”. In deze grensgemeente, een der oudste steden van België, kwamen er vandaag, ondanks de barkoude temperaturen maar liefst 833 wandelaars genieten van een rustige midweekse wandeltocht. Een wandeling langs de Leievallei, het natuurgebied “De Balokken” en een mooi stukje natuur doorheen het Parc Dalle Dumont aan de overkant van de grens.

    

Deze 17e Krokustocht kende een rustige aanvang, waarbij de kleine typische groene landschapselementen van de Laagmeersen volop aan bod kwamen. We trekken naderhand langs de Golden River, een naam welke herinnert aan de destijds florerende vlasnijverheid op de Leie. Vorig jaar, eind mei, werd de nieuwe brug tussen Wervik en Wervique-Sud (Fr.) feestelijk geopend. De Leie in Wervik werd dieper en breder gemaakt, om grote duwkonvooien of schepen met drie lagen containers te laten passeren. Deze nieuwe brug is een asymmetrische tuibrug met een brugdek van 70 meter lang en 15 meter breed. Ze bestaat uit twee grote stalen liggers (smalle platen), opgehangen aan twee pijlers op de Franse oever. 

        

Het eerste gedeelte van de wandeltocht zou, ondanks de koude, maar met een stralend zonnetje, toch een pareltje van een lus worden. Het mooie Parc Dalle Dumont sprak mij wel aan. Het Domein Dalle-Dumont is 13 hectare groot en bevindt zich op de Franse berg. Op de noordflank van de Franse berg ligt het 'Wit Kasteel', dat in 1910 gebouwd werd door de familie Derville. Vanaf 1919 kreeg de familie Dalle-Dumont het complex in handen. Momenteel zijn het kasteel en het bos eigendom van de gemeente Wervicq-Sud. Het kasteel heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog, namelijk als veldhospitaal voor de Duitse troepen. In de nacht van 13 op 14 oktober 1918 werd Adolf Hitler op de Franse berg door gasbommen verblind. Tijdens deze Duitse evacuatie werd het gifgasslachtoffer korporaal Adolf Hitler enkele dagen opgenomen in het kasteel. De toekomstige kanselier zou er verzorgd zijn geweest door de beroemde schilder Max Beckman, toen verpleger op het Château blanc. Ironisch genoeg dwingt Hitler Beckman tot verbanning zodra hij de teugels in handen krijgt. In het domein bevinden er zich tal van sporen van de Eerste Wereldoorlog: het monumentale gedenkteken uit 1915 voor de gesneuvelde Duitse soldaten uit 1914-1915, diverse militaire schuilplaatsen en een Duitse militaire begraafplaats. Hier vinden 2 500 Duitse soldaten hun laatste rustplaats. Deze dodenakker maakt indruk door de soberheid en de rust.

        

We trekken stillaan naar De Balokken waar we in de overvolle plaatselijke cafetaria ons eventjes mogen opwarmen aan een tas warme soep. Hierna wenkt het natuurreservaat De Balokken, een 36 ha groot park geklemd tussen de nieuwe en de oude Leie. Het halfopen karakter van het domein biedt talrijke mooie uitzichten op de Leievallei. Men kan er joggen, moutainbiken en de hondenvereniging “De Wervikse Tornado's” stippelden zowaar voor viervoeters en hun baasje een mooie Balokkenwandeling uit op en rond het eiland. Onderweg ontdek je o.m. de nieuwe hondenspeelweide.

            

Dit prachtig groen- en natuurdomein staat echter in schril contrast met de fabrieksschouwen van enkele Franse industriëlen aan de overkant, jammer…. We stappen langs de Parkbegraafplaats en algauw krijgen we de Briekenmolen in het vizier. Deze bakstenen stellingmolen werd gebouwd in de 18e eeuw, en wordt in de volksmond ook wel eens de “Stenen Molen” wordt genoemd. Rechts van ons ligt ook nog het Nationaal Tabaksmuseum in de bijgebouwen van de molen. Je ontdekt er hier de magische wereld van het tabaksfenomeen. Aan de linkerzijde langs de Leieboorden merken we nog de statige St-Medarduskerk op, een der parels in het Vlaamse landschap die waakt als een baken boven de stad Wervik. Langs de oevers van de Leie naderen we stilaan het einde van een aangename wandeling in de tabaksstad. Tabak zelf wordt er amper nog gekweekt in Wervik, de tabaksteelt vormde lange tijd een der voornaamste activiteiten alhier en uiteraard leefde de smokkelhandel als nooit tevoren.

        

Een heerlijke wandelpromenade leiden de talrijk opgekomen wandelaars, die de koude hadden getrotseerd, naderhand opnieuw naar de heerlijkheid Oosthove. Het was alhier dat de heren van Wervik regeerden over de Tabaksstede. We laten een stempeltje bijplaatsen op onze spaarkaart, waarna velen deze barkoude, maar toch zonnige wandeldag afsluiten met een typische Picon van het huis, het lekkere aperitiefje uit de schrevestreek.
We spreken graag een volgende keer af met de Wervikse wandelclub in Ploegsteert op zondag 18 maart 2018 voor de “Mars van de Kleiputten”, het beloofd een verrassende wandeling te worden langs de kleiputten en door de natuurgebieden in de grensstreek met Wallonië en Frankrijk.

TEKST: Mario Carton

Geniet mee van enkele sfeerbeelden door op “fotoreportage” te klikken.

Fotoreportage (Mario Carton)

Fotoreportage (Ides Codde)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate