Asdonktocht in Engsbergen (Limburg)

Geschreven door op 27-02-2018

Asdonktocht in Engsbergen (Limburg)

Op dinsdag 27 februari zakte ik af naar het uiterste puntje van de neus van Limburg in Engsbergen. Dit rustig dorpje is een deelgemeente van Tessenderlo. Midden in het groen ligt de voetbalkantine Penarol, de startplaats voor een zonnige Asdonktocht. Aan de uitgang was er duidelijke uitleg over het parcours en de afstanden. De wandelaars konden kiezen uit de verschillende afstanden van 4 t.e.m. 20 km. Het gebied Asdonk ligt tussen de plaatsen Engsbergen en Molenstede  waar het grootste deel van de wandeling doorging.

Ik maakte mij klaar voor de 13 km. Onmiddellijk wandelde je in de bossen van Engsbergen, ook de bossen van Merode genoemd. De naam Merode gaat terug in de adellijke families van eeuwen geleden. Dit prachtig natuurgebied strekt zich uit over Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Op de hoek passeerde je een overblijfsel van een ronde stenenmolen van in het jaar 1826. Diep in de natuur wandelde je over de mooie boswegeltjes langs de bevroren sloten, poelen en vijvers. Verder stak je de grens over van Vlaams-Brabant. In een zaaltje van de fanfare de Eendracht in Okselaar (Zichem-Scherpenheuvel) werd de tussenstop gehouden.

              

Nadat ik mijn energietank had bijgevuld wandelde ik weer de natuur in. Het volgende natuurgebied is Gerhagen. Het domein Gerhagen een 945 ha groene long dat deel uitmaakt van het gebied de Merode. Je wandelde tussen de heidevlaktes. Ver weg van alle drukte staat een mijmerbank als eerbetoon aan alle overleden kinderen. Wij hebben geluk gehad om door het mooie vogelgebied te mogen wandelen. Vanaf 1 maart tot 1 augustus is het verboden terrein wegens de broedperiode.

             

Verderop is het bosmuseum met de uitkijktoren voor jong en oud. Het laatste stuk van de wandeling wandelde je door het fluisterpad met de nodige attributen voor de speelse kinderen o.a. klankbuizen. Zo kwam je aan het einde van een prachtige wandeling in de groene long rondom Tessenderlo. Proficiat aan de wandelclub WSV Blijf Jong Genebos voor de verzorgde wandeling.

Verslag: Theo Vallons
Fotoreportage (Theo Vallons)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate