Euraudax Lede

Geschreven door op 25-02-2018

Euraudax Lede

Ook al moet ik slaap inhalen van de voorbije uren die ik met plezier heb afgegeven aan de ‘Wase 100’, toch trek ik weer mijn wandelschoenen als dikke kleren aan door de nog aanhoudende Oostblokwind die ons klein landje in zijn macht heeft. Etienne De Bakker (één van de 2 organisatoren) had ik tijdens die ultrawalk al kennend gegeven aanwezig te zijn op hun organisatie daar ze deel uitmakend van de Euraudax criterium voor hun Gouden Arend en/of Schelp. 

Euraudax heeft dit weekend ook een kleine gedaante gedaan op 2 vlakken. Sinds gisteren heeft Paul Van Herreweghe (Polleke in de volksmond) de fakkel van Voorzitter Euraudax op zijn hoede genomen. De 2de verandering is dat het ledenaantal van deze wandelclub die ontstaan is in 1905 opgetrokken is met 2 nieuwe leden naar een totaliteit van 40 leden. Daar Euraudax ontstaan is begin 1900 in Frankrijk toch was pas in 1970 de 1ste organisatie in België. Tof dat er nieuwe wandelgenoten willen kennismaken met het aspect ‘groepswandelingen’ aan een gemiddeld tempo van 6km/u.

Het is niet alleen Etienne die instaat voor deze inrichting te Lede maar ook Jeroen Godefroid die met het cafétje ’t Kantientje al een vaste startlocatie hebben vastgelegd. Om daar te komen is het niet ver van het station maar Kristel (het vrouwtje van Jeroen) komt de wandelaars die met de trein komen, oppikken aan het station. Met 36 deelnemers kunnen we spreken van een klein, gezellige meute die op hang trekken voor de afstand van 25km.

         

We wandelen naar het stationsplein waar tegenover het ‘Park van Mesen’ ligt en deze ook door wandelen met onder meer nog de restanten zien van het kasteel is nu de vijver die het uitzicht beïnvloed. Wandelend door de majestueuze beukendreef krijgen we binnenkort een nieuwe blik op het gemeenteplein die vandaag nog is verdeeld in een bouwwerf naast de Sint-Martinuskerk. Er moet hier ergens een carnavalstoet zijn vandaag want er passeren voor ons carnavalswagens getiteld “Goedemor” door een alcoholistische plaatselijke bekendheid.

Onverharde wegen die toch verhard zijn, dit allemaal te danken aan het flirtende vriespunt gelukkig is er nog een zonneke. In de lente kan men hier wandelen tussen de roosranken te Oordegem maar vandaag is het ook om even te pauzeren met een kopje koffie. Daar verzamelen ook steenarend- jagers die op zoek gaan naar een huppelend konijntje. Wij laten ze dat doen door ze te verlaten om te wandelen naar Impe, een deelgemeente van Lede met ongeveer 1027 inwoners op een oppervlakte van 2,76 km². Het zonneke heeft enkele ijsplekken vijandig verslaan waardoor verassende plassen onze wandelschoenen een beetje nat maken maar deze kunnen we laten opwarmen in tearoom de Wijmenier. Even daarvoor scheelde het niet veel om Jeroen had een valpartij aan zijn broek door een scheve modderschaats te hebben gedaan.

        

Eens de boterhammetjes of croques verorberd zijn trekken we ons weer in gang terug achter elkaar door de Geelstervallei naast de Molenbeek, de levensader van dit gebied. Erondegem, door velen onbekend maar niet voor de wandelaars die al meerdere keren hebben deelgenomen aan de inrichtingen van Euraudax Lede want we komen hier dikwijls door dus bekend terrein. We zijn ondertussen aan de slotkilometers begonnen die we aandoen via het gebied Sint Appolonia naar de spoorlijn te Lede waar we nadat we genoten hebben van een druppelke wandelen door de sociale woonwijk met zijn verschillend gekleurde deuren die pal voor de startzaal situeert. Wie ook eens wil proeven van groepswandelingen van Euraudax kan dit doen op één van de vele toekomstige wandelingen vermeld op de kalender die men kan vinden op de site van euraudax-belgium.be

Verslag: Birger Coulier
Fotoreportage (Birger Coulier) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate