Bitterkoude Krakelingentocht vanuit Viane

Geschreven door op 28-02-2018

Bitterkoude Krakelingentocht vanuit Viane

Krakelingen is de benaming van een eeuwenoud feest in Geraardsbergen dat voluit krakelingen en Tonnekensbrand wordt genoemd. Hoogtepunt op het feest is de Krakelingenworp op de top van de Oudenberg. Op dezelfde plaats vindt s' avonds het Tonnekensbrand plaats.

Het dubbelfeest werd in 2009 opgenomen in de lijst van Cultureel Erfgoed van de Unesco. De Padstappers werken hier maar al te graag aan mee en organiseren nu al voor de 14de maal hun Krakelingentocht die dit jaar start vanuit de parochiezaal in Viane. Bij het inscannen kregen we een krakeling een ringvormig broodje toegestopt, het wordt in de volksmond ook wel mastel genoemd. We gaan voor de langste afstand. We verlaten de parochiezaal gaan naar rechts, dwarsen de N205 en lopen door de dorpskern, maar al snel gaan we de veldwegen gaan opzoeken en worden we richting Galmaarden gestuurd.

         

Langs de spoorlijn en er onder, landelijke wegen brengen ons verder door het open landschap. Een volgende veldweg wordt ons ding we volgen het ringmuswandelpad die geruime tijd onze medegezel wordt. Een streepje asfalt op naar de volgende aardeweg die ons in de richting van het landelijke Bever stuurt. Dit kleine rustige dorp op een steenworp van de taalgrens voorziet de wandelaars van een rustpost in de parochiezaal. Hier maken we een lus. Een smal pad brengt ons langs de kerk en enkele doorsteekjes het dorpje uit. Landelijke wegen brengen ons langs een voetbalveld, op naar de volgende veldweg. Het wordt een afwisseling van landelijke wegen, boerenslagen door de Beverse velden en prachtige vergezichten die ons terug afzetten aan de rustpost.

         

Na het nuttigen van een lekkere kop soep met een broodje beginnen we aan het laatste gedeelte. Een  smal pad brengt ons door de bebouwing, waarna we terug de veldwegen gaan opzoeken die ons verder door de landbouwstreek brengt, we worden in de richting van Akrenbos gestuurd. De veldwegen blijven elkaar in snel tempo opvolgen door de Markvallei. Een weidedoorsteek en een aardeweg zetten ons terug af tussen de bebouwing. Enkele smalle paden brengen ons tenslotte terug naar de startzaal. Het was een natuurlijke wandeling door de Markvallei en de vele veldwegen die de streek nog rijk is.

Verslag: Ides Codde
Fotoreportage (Ides Codde) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate