IJzige Haringleurderstocht te Itegem

Geschreven door op 01-03-2018

IJzige Haringleurderstocht te Itegem

Op donderdag 1 maart trokken we naar Itegem, een deelgemeente van Heist-Op-Den-Berg. Bij onze wandelvrienden van Ivas Itegem, die er hun 1e Haringleurderstocht organiseerde. Even vermelden hoe ze aan deze tochtnaam kwamen. Om het met de woorden van de voorzitter Johan Dierckx te zeggen. In Itegem leurden men vroeger met de bakfiets, van deur tot deur met haring, vandaar de tochtnaam. Speciaal om deze tochtnaam te dopen, zijn er boterhammen met pekelharing te verkrijgen, deze zijn voor na de tocht.

De parochiezaal in Itegem was de vertrekplaats van de Haringleuderstocht. De wandelaars konden kiezen uit 3 aparte lussen, lus A 6 en 10 km, lus B 6,5 en 8 km, lus C 4 km. Deze afstanden kan men naar hartenlust combineren. Na de nodige inschrijfformaliteiten, en enkele foto’s van de medewerkers te nemen, gingen we op weg.

Bij een temperatuur onder het vriespunt, en een ijzige oostenwind. Even wat bebouwing trotseren en op weg richting van het provinciaal domein De Averegte. Wandelend over stille landelijke wegen, tussen weilanden en akkers. Ondanks de koude wind blijft het volop genieten. We bereiken het ca 100 ha grote provinciaal domein De Averegten. De Averegten was oorspronkelijk een kasteeldomein en hoorde bij het kasteel van Isschot. Een verbazend stukje natuur met prachtige wandelwegen tussen de loofboombossen. Eens we het domein uit zijn, komt de parochiezaal in Itegem met rasse schreden naderbij. De zaal is goed gevuld, er heerst een gemoedelijke sfeer.

                

Na een verdiende rustpauze, en ons even opgewarmd te hebben aan een heerlijke kom soep, zijn we klaar om de volgende lus aan te vangen. Eerst nog enkele straten door, vooraleer we het centrum uit zijn. We passeren een overblijfsel van het vroeger kasteel ‘Hof Ter Borcht’. Even verderop bereiken we de Grote Netevallei. Er volgt een mooie passage langs de oever van de Nete. Kilometers lang kronkelt de Nete door prachtige natuurlandschappen. We verlaten de Netedijk, gaan over een smal brugje, en belanden in de beemden.

Verder wandelend bereiken we Hallaar. Aan de rand van de bebouwde kom passeren we de Schranshoeve, van de voormalige Schranshoeve blijf alleen de omgrachting over. Even verder passeren we nog een monument voor de in 1944 neergehaalde Lancaster bommenwerper. Verder stappend over stille landelijke wegen, komt de kerktoren van Itegem binnen bereik. De overstap naar de bebouwde kom en het slot kwam er aan.

           

Einde van een koude, maar zeer mooie wandeling doorheen de prachtige natuur van Itegem en omgeving. Met dank aan bestuur en al de medewerkers van wandelclub IVAS Itegem voor deze mooie tocht. Dit was puur wandelplezier, tot een volgende tocht. IVAS doneert een deel van de opbrengst aan de vriendenkring van het brandwondencentrum Gent, onze grootste sympathie hiervoor.

Verslag: Jos Van Dingenen
Fotoreportage (Jos Van Dingenen)
Fotoreportage (Ides Codde) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate