Prachtige Neigembostocht

Geschreven door op 04-03-2018

Prachtige Neigembostocht

Neigem ligt op de grens van het Pajottenland en de Denderstreek is ideaal gelegen voor mooie wandeltochten. Zondag ll start hier vanuit de parochiezaal de Neigembostocht van wandelclub de Kadees Aalst. Door tijdsgebrek gaan we voor de 14 km want ik heb nog andere verplichtingen. 

We gaan de zaal uit en lopen aanvankelijk wat tussen de bebouwing, maar al snel worden we de landelijke toer opgestuurd. Een smal pad langs de rand van het bos wordt ons volgend ding. Waarna we landelijk blijven lopen door het prachtige Pajottenland. We komen langs de Woestijnkapel, een historische kapel van het heilig kruis, gelegen op de bedevaartsroute naar Compostella. De naam” Woestijn” komt van ”Wastijn” een onbewoonde woestenij zoals deze streek er destijds uitzag. De groenweg en de witteweg brengen ons verder over onverharde wegen en sturen ons in de richting van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. Nog wat door de bebouwing langs de Onze-Lieve-Vrouwkerk een vroeggotische kerk uit de 13e eeuw. De kerk herbergt onder andere het Brusselse retabel met tonelen uit het leven van Maria naar de rust.


         

Na de rust gaat het wat door de woonkern een smal pad brengt ons langs het verdoken kasteel Rokkenburg het dorpje uit. Het gaat gestaag naar omhoog richting Zepposmolen. Eigenlijk is dit de Hertboommolen maar sinds wij einde jaren 60 iedere woensdagnamiddag ongeduldig op de populaire feuilleton Kapitein Zeppos zaten te wachten dat hier verfilmd werd en acteur Senne Rouffaer eeuwige roem bracht noemt iedereen dit de Zepposmolen.

Slingerende wegen nemen ons verder mee door de Dendervallei, er worden ons prachtige vergezichten aangeboden. We duiken het Bechembos in voor een prachtig bosdoorsteekje. Smalle paden tussen de weiden wordt ons volgend ding en brengen ons naar het Neigembos. Dit 65 ha grote bosreservaat is een echt wandelparadijs midden eeuwenoude eiken en beuken. Draaien en keren over brede dreven, nu en dan een knuppelpad, over overbekende trappen die eindigen bij de bosrand.  Een pad brengt ons langs de kapel van Bevingen, schilderachtig ingeplant op een heuveltje aan de rand van het Neigembos. Een streepje asfalt en een padje zetten ons terug af op de startplaats. Het was een onwaarschijnlijke mooie wandeling.

          

Verslag: Ides Codde 
Fotoreportage (Ides Codde)  

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate