10de Sneeuwklokjestocht in Wetteren

Geschreven door op 06-03-2018

10de Sneeuwklokjestocht in Wetteren

Dinsdag ll. zijn we te gast bij Wandelsportvereniging Wetteren die er de 10de sneeuwklokjestocht organiseren met als startplaats Ideal Caravans. De startzaal is het middelpunt van drie lussen van telkens een 8 kilometers die ons respectievelijk naar Massemen, Westrem of Kwatrecht leiden. Eventjes de voorzitter Rudy Van Der Heyden en zijn medewerkers op de gevoelige plaat vastleggen en we gaan van start voor de eerste lus richting Westrem.

Al over de parking van een koopcentrum gaan we de landelijke wegen gaan opzoeken. Al snel wordt een aardeweg ons onder de voeten geschoven, meteen het begin van smalle paden en veldwegen die geruime tijd ons metgezel worden. Al over het broekstraatwegje en het begijnewegje. Een betonwegje zet ons af langs de spoorweg, een smal pad er langs volgen we enkele kilometers. Nog wat tussen de bebouwing, al over de parking terug naar de startzaal. Daarna beginnen we aan de tweede lus richting Massemen.

          

We lopen eventjes langs de drukke N9, die we dwarsen. Een pad brengt ons in een woonwijk die we doorlopen waarna we de rustige wegen gaan opzoeken. Een smal slingerend pad brengt ons langs het Geuzenkasteel en de prachtige hoeve middenin het park. Deze kasteelhoeve met bijhorende schuren werd omgetoverd tot een klassevol restaurant waarbij de  oorspronkelijke schuur dienst doet als feestzaal. Waarna het een afwisseling wordt van aardewegen en betonwegen door de tuinbouwstreek.

We passeren langs het heuveltje, dit heuveltje is 600 jaar oud. Eeuwenlang werd hier klei gedolven om bakstenen te bakken. De afgegraven zanderige laag lag hier opgestapeld. Per dag werden 10.000 stenen gevormd door de handvormers. Laag per laag werden gedurende 10 dagen stenen opgestapeld tot vier meter hoog. Tussen de lagen werd steenkoolgruis gestrooid. De kolenbranders droegen klompen om s’ morgens een nieuwe laag stenen toe te voegen terwijl de vlammen aan hun handen likten. De oven bleef ongeveer 10 dagen branden. In de omgeving dreef een wolk van verbrandingsgassen. Daarom mocht de veldoven pas opgebouwd worden als de fruitbomen uitgebloeid waren.

          

Het Molenbeekpad wordt ons volgend ding, door een weide naar de slingerende Molenbeek waar we langs lopen en ons verder brengt over onverharde wegen en graswegels die op sommige plaatsen vrij drassig zijn. Een asfaltweg zet ons af op de volgende aardewegen langs boomkwekerijen en door het kale landschap en brengt ons terug aan een woonkern. Het wordt een beetje draaien en keren door de woonkern. Nog eventjes langs de N9 en we staan terug aan de startzaal.

Na het nuttigen van een cola beginnen we aan de laatste lus richting Kwatrecht. Langs de drukke N9 gaat hat naar een landelijke weg die ons op een aardeweg afzet en ons terug tussen de velden brengt langs de talrijke bunkers die de streek nog rijk is. Een beetjes opzoekingswerk leert ons dat in het grondgebied Wetteren niet minder dan 19 bunkers stonden, en dat deze deel uitmaakten van de Bunkergordel van het bruggenhoofd Gent. Het was een verdedigingsmiddel waarvan de bouw reeds startte in de twintiger jaren tot de hel in 1940 losbarstte.

          

Een prachtige dreef brengt ons op het godenpad naar het kasteel de Bueren ook wel het kasteel van Kwatrecht genoemd of Goed Ter Elst. We lopen volledig rond het domein omgeven door een waterpartij. We komen langs de achterkant naar een bosdoorsteekje. De oudste vermelding van Goed Ter Elst dateert van 1408. Het is een zogenaamd waterkasteel omringd door grote vierkante binnengrachten. Zoals ieder kasteel meermaals veranderd van eigenaar en onder andere in de 16 eeeuw beschreven als; ‘t Huys van den advot vender Burght op Quaadregt in ’t land van Aalst'.

           

Nu heeft het kasteel sinds 2013, kunstenaar Wim Delvoye als eigenaar. Een Westvlaming geboren in Wervik en een veel besproken Vlaams kunstenaar. En moesten jullie hem direct niet kunnen thuiswijzen dank dan eens aan zijn  getatoeëerde varkens die hij in 1992 op Documenta IX tentoonstelde. Er zijn rond zijn kasteel trouwens enkele werken uit cortenstaal. Een lange oplopende onverharde weg langs de spoorweg neemt ons verder mee naar de Brusselse steenweg een drukke weg die we oversteken ter hoogte van Mariagaard, een school met heel wat richtingen in diverse sectoren, zowel techniek, sport en sociale sector. Langs de achterzijde van een huizenblok gaat het terug naar de startzaal. Het is druk in de straatzaal en we noteren dat 973 wandelaars naar Wetteren zijn afgezakt. Een pluim voor het bestuur aan alle medewerkers aan deze natuurrijke tocht tot de volgende.

Verslag: Ides Codde
Fotoreportage (Ides Codde) 

Fotoreportage (Willy Palmkoeck)

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate