Voorjaarstocht in Rossem door een sneeuwlandschap

Geschreven door op 03-03-2018

Voorjaarstocht in Rossem door een sneeuwlandschap

Zaterdag ll gaat het de richting van Rossem uit, voor deelname aan de voorjaarstocht een organisatie van ’t Fluitekruid Wolvertem. Rossem is een landelijk dorp in de Provincie Vlaams-Brabant. De naam ‘Rossem’ is niet zonder meer te verklaren. Naar verluidt zou Rossem; verblijfplaats van paarden betekenen. En is de naam dus te vergelijken met Vos-sem, Vink-em, Kraai-nem en andere plaatsnamen die naar vroeger verwijzen. Anders stellen dat Rossem een samenstelling is van “Roth”(gerooid bos) en “hem” (woning). We starten van uit de feestzaal Rossem, een voormalig klooster.

Het voormalig klooster en aanpalende meisjesschool dateren uit eind 1899 en werden destijds toevertrouwd aan de congregatie ‘zusters der christelijke scholen van Voselaer’. De feestzaal is aangekleed met een permanente tentoonstelling “People from Rossem’; 91 portretten van rossemse gezinnen.

We gaan van start, we lopen door de bebouwing het dorpje uit, waarna we de Molenbeekroute gaan opzoeken. Slingerende wegen door een ondergesneeuwd landschap brengen ons verder. De kosaatroute wordt ons volgend ding en stuurt ons in de richting van Steenhuffel. Ik had geen idee wat een Kosaat kon zijn dus ging ik het opzoeken. De oorspronkelijke betekenis van een Kosaat is iemand die in een ‘kot’ zit en verwijst naar kleine landbouwers, zeg maar keuterboeren die vele decennia in de beurt woonden. De Kosaats bewerkten huurland en woonden in kleine huisjes met weinig land. Om zijn gezin te onderhouden verdiende de Kosaat bij in loondienst. Mogelijk is de naam een samenstelling van de Middelnederlandse ‘kot’ en ‘zatte’. Kossaat kan ook ontstaan zijn van het Latijnse ‘Casatus’ vat ‘hut’ betekent.
  
                   

Een fietspad neemt ons verder mee en een dreef brengt ons langs het kasteel van Diepensteyn. Het kasteel was ooit de zetel van een Middeleeuwse heerlijkheid. Na de Franse revolutie werd het kasteel niet meer herbouwd en geraakte het in verval. Sinds 1989 is het eigendom van Brouwerij Palm en volledig heropgebouwd. Op de imposante binnenplaats bevindt zich het koetshuis en de stoeterij van Belgische trekpaarden. Het kasteel Diepensteyn wordt gebruikt voor privé en zakelijke festiviteiten en evenementen. Een fietspad brengt ons langs het station ’Leirken' en een heel oude treinwagon, waarna de leirkens route ons verder brengt naar de rust in een schooltje. Hier maken we een lus, lopen door de bebouwing het dorpje uit.

Landelijke wegen nemen ons verder mee door het ondergesneeuwde landschap. We komen voorbij een oriëntatietafel en volgen het kievitspad. We blijven landelijk lopen over ondergesneeuwde paden en komen langs de hoppevelden voor de Brouwerij Palm die ons terugbrengt op de Leirkensroute, een oude spoorbedding die is ongevormd naar een fiets- en wandelroute. Waar komt de naam Leirken vandaan? Een voorbeeld van een mogelijke verklaring. Het stoomtreintje was berucht om zijn legendarische traagheid. Het duurde dan ook niet lang dat het ‘treinke’ door de ene of andere spotter werd betiteld “ ’t Sukkeleirke” dat later terug gebracht werd op “leirke”. De meest realistische verklaring komt van Maria Van Assche, geboren en getogen in Londerzeel; de stoomtrein van lijn 61 werd aanvankelijk bediend door machinisten Kmiel en leire (Valère) Weldra werd er naar de trein verwezen als ‘Pas op de Leire is daar’. Vandaar was het naar een stap naar ‘Leirken’ als naam voor de trein, naar ook het hele traject van Londerzeel naar Aalst. De naam zou al heel vroeg ontstaan zijn waarschijnlijk voor 1898.

                

We gaan nog door wat bebouwing en we staan terug op de rustpost. Na de rust lopen we door een woonkern, een smal pad brengt ons het dorpje uit. Waarna we voetweg 24 gaan opzoeken, we lopen langs de slingerende Molenbeek en kunnen een glimp opvangen van de enorme brouwerij Palm. De schommelweg, een fietspad wordt ons volgend ding en brengt ons op landelijke wegen door een open ondergesneeuwd landschap.

Smalle slingerende paadjes  sturen ons terug in de richting van Rossem, Langs de plaatselijke kunstenaar met fraaie beelden in de tuin komen we terug Rossem binnen. Langs de kerk, het dorpje wordt gedomineerd door de Sint-Medardus- en Gilarduskerk. De kerk heeft zowaar twee patroonheiligen, zelfs twee broers. De ene was bisschop van Noyon en preekte gedurende talrijke jaren in Vlaanderen. De andere was bisschop in Rouen. Volgens de overlevering zouden ze op dezelfde dag gestorven zijn, van een broederschap gesproken. Door de woonkern naar een smal pad dat ons terug afzet aan de startzaal. Meteen het einde van een mooie winterse wandeling door het besneeuwde landschap.

Verslag: Ides Codde
Fotoreportage (Ides Codde) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate