45e Marche de l'Amitié

Geschreven door op 10-03-2018

45e Marche de l'Amitié

Dit jaar ben ik nog niet gaan wandelen over de taalgrens in Wallonië maar dat zal deze maand ingehaald worden met 2 verplaatsingen naar dit landsdeel in geen 2 weken tijd. Over 14 dagen naar Braine-le-Chateau maar eerst vandaag een stukje dichterbij met name Tubize (Tubeke) waar wandelclub Les Roses Noires de kantine van AFC Tubize het hele weekend afgehuurd hebben.

Daar ze morgen heel slecht weer voorspellen met veel regen in de ochtend heb ik gekozen voor de zaterdageditie van hun Marche de l’Amitié waar ze niet alleen wandelaars aangesloten bij de F.F.B.M.P. ontvangen maar herkennen we ook Vlamingen die naar hier zijn getransporteerd nochtans zijn er her en der wandelingen dichter in de buurt. Daar ik tijdig moet thuis zijn omwille van ons clubfeest vanavond moet ik de afstand van 42 km laten schieten maar gelukkig is er nog een 30 kilometer tocht.
De kantine als voetbalveld ligt in een kuip dus vertrekken moeten we sowieso omhoog om uit die kuil te raken om de omgeving te ontdekken. Net als in andere gemeenten blijven ze hier maar bouwen want op dat 1 m² grond kan men vele bouwstenen leggen, weg met het groen dus. Via de brandweerkazerne wandelen we de spoorwegberm op langs beide kanten krijgen we het eerste stukje onverhard. Naast de autosnelweg zijn ze bezig met werken aan de gasleiding dus geven wij een beetje extra bij om vlugger naar het dorpje Saintes te wandelen aan de andere kant van de autosnelweg om daar in het plaatselijk cafeetje een rustpost te hebben. Straks komen we hier nog eens terug nadat we het plaatselijk ommetje achter de rug hebben.

           

Daar waar het laagste punt is komt alle water toegestroomd en krijgen we dus daar te maken met een beetje modder. We steken de spoorweg weer over samen met de grootste afstand op zoek naar de rustpost van daarnet. Saintes laten we nu volledig achter ons en dokkeren over de kasseien, niet die van Parijs-Roubaix over een maand, maar deze in Rebecq. Het duurt niet lang de passage op dit grondgebied want we zoeken snel weer grondgebied Tubize op waar we worden uitgenodigd in de veranda van Martine & Eddy thuis. Gelukkig hebben we niet veel modder gekregen anders hadden ze extra werk straks.

Als we de Senne over hebben gewandeld blijven we het heuvellandschap herhalen en ben ik blij dat ik niet naar Ronse ben gaan wandelen daar het moeilijker klimmen zou zijn en ons een weg banen door de modderbrij. Zonder dat we het beseffen zijn de andere afstanden bij ons aangesloten, maar voor de kleinste afstand (4 km) duurt dit niet lang daar ze snel richting de startzaal wandelen.

             

Wat mij trouwens al een hele tijd is opgevallen dat er veel zwerfvuil in de bermen ligt die niet mooi straalt. Aan het einde van de sociale wandelblokken staat er een cafeetje die dienst doet als rustpost, meteen de laatste stop voor allen op de 42km na die hier nog een plaatselijke lus maken via Virginal. Aan de andere kant van de draad kan men nog de l’ex-site des Forges de Clabecq herkennen juist dat het afdalen begonnen is. We komen terug aan in de voetbalkantine na een deugddoende wandeling. Voor wie er niet kon bij zijn, er is nog een kans op 9 september voor hun volgende editie.

Verslag: Birger Coulier
Fotoreportage (Birger Coulier) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate