Wandelen doorheen het rustige Westhoeklandschap

Geschreven door op 11-03-2018

Wandelen doorheen het rustige Westhoeklandschap

Na regen komt zonneschijn. De vroege vogels kregen zondagmorgen bakken regen over zich heen, enkele uren later was er het zonnetje dat door de wolken heen kwam piepen. De Westhoekstappers uit Vlamertinge treurden er niet om. Zij stonden vandaag immers paraat voor de organisatie van hun promotocht Dwars door de Westhoek, de eerste organisatie van het jaar. Later in het jaar staan nog de Pottebrekers-Panoramatocht en de Herfsttocht op het programma.

Als er gesproken wordt over de Westhoek, hebben we het uiteraard over dit stukje West-Vlaams natuurschoon waar jammer genoeg de vele oorlogssites ons met afschuw doen terugdenken aan die grote oorlog. Maar de Westhoek is veel meer dan dit alleen, met zijn vlakke polderland, zijn Vlaamse bergen, zijn zwierig zwaaiende velden, zijn kronkelende wegen met hun bochtenwerk, het maagdelijk landschap met zijn onvergetelijke vergezichten op het Heuvelland en zijn hoppevelden in en rond de Poperingse Hoppestad waar net vandaag carnaval werd gevierd. Als geen ander weten de Westhoekstappers uit de Pottenbrekersgemeente dit speels en fantasierijk stukje Vlaanderen telkens weer aan elkaar te rijgen.

        

Met het fantasierijke “pottebrekerstaffereel” op de zijgevel nabij het ontmoetingscentrum begint de tocht traditiegetrouw langsheen het zowat omwalde RVT Wintershove dat prachtig omringt is door pareltjes van treurwilgen en zo bezorgt dit ons meteen een genietbare wandelsfeer. Langs de Kasteelstraat gaat het de richting uit van het prachtig kasteeldomein. Al vele jaren genieten de wandelaars hier van een unieke eenmalige doorgang.

        

De wandeldreef vol bloeiende sneeuwklokjes wenkt ons via een ruime bocht voorbij het kasteel du Parc en een groot bomenpark. Het kasteel werd in opdracht van burggraaf Pierre-Gustva du Parc gebouwd in 1856 en kreeg een Vlaamse Renaissance met zich mee. Naast het kasteel vormen een grote vijver, de kasteelhoeve en de voormalige hovenierswoning de aantrekkingspolen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het bezet nu eens door de Duitsers dan weer door de Engelsen. Het liep hierdoor heel wat schade op door de beschietingen. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel een onderkomen voor Duitse soldaten.

     

De kasteelpassage laat ons hierna uitdeinen langs de open vlakten van de Westhoek. Rond deze tijd van het jaar is er ook de paddentrek. Met de regen van de afgelopen dagen en de iets warmere temperaturen zaten de talrijk geplaatste emmertjes goed vol met padden.
We kunnen ook hier niet onderuit aan de vier jaren lange oorlogsgewelden tussen ’14-’18. Op het grondgebied van Elverdinge, bevindt zich de Brits militaire begraafplaats “Hospital Farm Cemetery”. Deze begraafplaats werd genoemd naar de destijds vlakbij gelegen “Hospitaalhoeve”, een hoeve dat werd gebruikt tijdens WOI als vooruitgeschoven hulppost, doch werd op 17 juni 1916 quasi volledig vernield.

            

Met de Galgebossen krijgen we wat verder op een heerlijk stukje groen. Het 107 ha groot natuurdomein, heeft zijn lugubere naam te danken aan de executies die hier tijdens de middeleeuwen werden uitgevoerd. Tot begin 18e eeuw beslisten de Heren van Vlamertinge immers over leven en dood van hun onderdanen.
We stappen nu voor een eerste maal naar wijk De brandhoek alwaar een rustpost voorzien is het voormalig kerkje “De Heilige Familiekerk”. Werkelijk een unieke rustpost! Tijdens WOI, meer bepaald op 27 april 1918, deed zich hier een vreselijke ontploffing voor waar op zijn minst een 60-tal slachtoffers vielen. Een klein gedenkteken werd ter hoogte van de kerk geplaatst.

        

De wandelaars die kozen voor de 24 of 30 km hadden de parcoursmeesters hier een extra lus rond het gehucht Brandhoek uitgestippeld. Voor de natuurliefhebbers het neusje van de zalm. Zij gingen immers de boer op en verkenden nu uitgebreider de natuurpracht van de Galgebossen, met vuile modderschoenen als gevolg….. Ondertussen had de zon zich opnieuw verscholen achter het wolkendek en trokken wij langs rustige, landelijke wegen richting grondgebied Reningelst waar we in de hangar van het bedrijf Lemahieu langsheen de Pauperstraat een tweede maal mogen rusten.

         

Hierna wandelen we voorbij Het Boerenhol, een meer dan 100 jaar oude herberg, die in het decor van de West-Vlaamse heuvels een gemoedelijke sfeer uitstraalt. Je kunt er niet alleen eten of drinken, deze plaats herbergt ook een schat aan oude volksspelen. Deze locatie maakt immers deel uit van de Poperingse Volkssportenroute. Er is hier ook een B&B ondergebracht.

     

Ter hoogte van de Lissewallestraat splitsen wij, de 18 en ook de 30 km, ons af om zich van hieruit rechtstreeks naar de startzaal te begeven.
Velen genoten nog van een verfrissend streekbiertje of koffie met gebak, om rustig na te keuvelen in het Vlamertings Cultureel Centrum over die onvergetelijke grootsheid en schoonheid van de Westhoek.
Proficiat aan de vele medewerkers voor hun inzet en wij komen graag terug naar jullie volgende organisatie op zondag 8 juli voor de 26e Pottebrekers-Panoramatocht vanuit de Heuvellandse deelgemeente De Klijte. Er wordt ons een zomerse panoramatocht beloofd in het Heuvellandse wandelparadijs van De Klijte, Westouter en Dranouter met doortochten op de Scherpenberg en omliggende heuveltoppen.

        

Verslag: Mario Carton

Geniet mee van enkele sfeerbeelden door op "fotoreportage" te klikken:

Fotoreportage (Mario Carton)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate