Limburg wandelt....een prachtige regiowandeling.

Geschreven door op 11-03-2018

Limburg wandelt....een prachtige regiowandeling.

Vandaag trokken we naar de regionale Limburgse Wandeldag anno 2018, naar het aangename stadje Peer. Het typische landschap rond de Dommelvallei met het natuurgebied Resterheide, dat toebehoord tot Bosland is ca 4670 ha groot. In deze schitterende omgeving organiseerde wandelclub ‘Wandel Mee Brueghel’ reeds voor de 28e maal hun Pieter Bruegheltocht. We verwachten alvast een heerlijke wandeltocht. De wandelaars hadden de keuze uit 2 startplaatsen. Het ontmoetingscentrum Den Tichel in Wijchmaal, en het parochiecentrum in Peer.

Vanuit Wijchmaal gaat de wandeling door de Dommelvallei, vanuit Peer gaan de wandelaars door het gehucht Molhem, met een passage langs de prehistorische grafheuvels. Deze grafheuvels maken waarschijnlijk deel uit van een grafveld uit de periode 800 tot 500 v.Chr. Wij kozen voor Wijchmaal, een deelgemeente van Peer. Keuze in overvloed aan afstanden, van 4 tot 42 km. Na nodige formaliteiten en enkele foto’s van de medewerkers te nemen, gingen we op weg.

We vertrokken naast de neoromaanse Sint-Trudokerk van Wijchmaal, uit ca 1878-1879. Enkele smalle kerkpaadjes brengen ons uit het centrum. Even verderop passeren we de Sint-Hubertuskapel, deze basiliekvormige kapel werd ontworpen door architect Hyacint Martens uit Borgloon. We bereiken al snel het natuurgebied van de Dommelvallei, dit is zonder meer een parel in de Kempen. De grote verscheidenheid aan landschapstypes zorgt ervoor dat verschillende dier- en plantensoorten hier getijden. Een stukje Limburg zoals je dat nog maar zelden vindt.

         

We kruisen de Dommel, hier nog een smal beekje. De bron van de Dommel bevindt zich op het Kempisch-plateau, bij het gehucht Wauberg in Peer. Er volgt een mooie passage langs de oever van de Dommel. Al snel bereiken we het parochiecentrum van Peer, tijd om even te pauzeren. Het is licht beginnen te regen, de paraplu’s worden boven gehaald.

Even wat centrumstraten trotseren, aleer we terug in de groene omgeving aanbelanden. Verder wandelend tussen weilanden en akkers, is het volop genieten van de prachtige omgeving. We passeren de kapel van O.L.V. van Banneux. Verder wandelend over prachtige boswegen, door dennenbossen, gemengde loofboombossen, is het volop genieten. We bereiken de rustpost in het western saloon Pony-Express.

        

Na rust gaat het verder richting Grote Brogel, met unieke natuurzichten, tussen weilanden en akkers, afwisselend met prachtige dennenbossen. Na een tijdje stappen bereiken we terug Peer en het parochiecentrum. Het was superdruk in de zaal, het is een plaatsje zoeken. Na een verdiende rustpauze en wat eten en drinken, zijn we klaar om verder te gaan, stappend in de richting van Wijchmaal. Via stille rustige landelijke wegen, en soms smalle bospaadjes, is het volop genieten.

Met nog een laatste passage door het natuurgebied van de Molenbeemden, komt de kerktoren van Wijchmaal in zicht. De overstap naar de bebouwde kom en het slot kwam eraan, het bleef verbazend mooi en genieten. Einde van een zeer mooie wandeling doorheen de prachtige natuur van Peer-Wijchmaal en omgeving. Met dank aan bestuur en al de medewerkers van wandelclub Wandel Mee Breugel voor deze prachtige regiowandeling. Dit was puur wandelplezier, tot een volgende tocht.

           

Verslag: Jos Van Dingenen
Fotoreportage (Jos Van Dingenen) 
Fotoreportage (Patrick Olivier) 
Foto's Let's Snap (Wandelsport Vlaanderen) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate